Pekinez köpek ırkı ya da Pekingese köpekler boyutunun küçüklüğü ve sevimliliğiyle popüler olan süs köpekleridir. Küçük ırk köpekler arasında yer alan pekinez köpek cinsi uzun tüyleri ile de dikkat çekmektedir. Pekinez köpeklerin ortalama yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasında değişebilir. Yetişkinlik dönemlerinde pekinez köpeklerin ortalama ağırlıkları 3,2 ile 6,4 kilogram arasında değişiklik gösterirken, yetişkin bir pekinez köpek 15 ile 23 santimetre arasında büyümektedir.

Pekinez Köpek Irkı Kökeni
 Pekinez köpek ırkının kökeni Çin’e dayanmaktadır ve bu köpeklerin ortaya çıkış tarihi tam olarak bilinmese de oldukça eskidir. İlk ortaya çıktığımı dönemlerde kötü ruhları kovduğuna inanılan pekinez köpek ırkı kutsal canlılar olarak görülüyordu. Öyle ki eski çağlarda bu köpeği gören herkes selam verir, bu köpekler krallarla birlikte gömülürdü. Pekinez ırkı köpekler 19. Yüzyılda İngiltere’ye getirilerek köpek showlarında yer aldı. Ardından Amerika ve tüm dünyada kısa zamanda ilgi gören pekiniz ırkı köpekler günümüzde ülkemizde de oldukça popüler bir ırk.

Pekinez Karakter Özellikleri
 Pekinez köpek ırkının karakter özellikleri arasında en dikkat çekici özellik kuşkusuz cesaretleri, öyle ki bu köpek ırkı boyuna bakmadan korkusuzca herkese kafa tutabilmeleriyle tanınmakta. Kendine güveni çok yüksek olan pekinez köpek ırkı korkusuzca kendinden kat ve kat büyük köpeklere kafa tutabilir. Ne yazık ki bu karakter özellikleri zaman zaman başlarını belaya sokmalarını da beraberinde getirmektedir. İnsanlarla birlikte olmaktan çok hoşlanan pekinez ırkı köpekler yalnız kalmaktan ise pek hoşlanmazlar.